Je baby’s 1e maand

Slapen, eten en groeien

In je baby’s 1e maand is je baby vooral aan het slapen en eten. Alles staat in het teken van zijn groei, het kijken en proberen te wennen aan de drukke wereld om hem heen.

Ontwikkeling

Ongeveer 50% van alle baby’s ziet in de eerste week gelig. Dit komt omdat de lever nog niet helemaal rijp is en een bepaalde afbraakstof (bilirubine) uit het bloed in de huid van uw baby terecht komt. Dat kan meestal geen kwaad en gaat na een paar dagen vanzelf weer over. Daglicht is de beste remedie. Leg je kindje op je borst en ga op de bank bij het raam zitten. Als je baby borstvoeding krijgt, kan het wat langer duren, soms wel enkele weken.

Ook kunnen er druppeltjes melk uit je baby’s borstjes komen. Dit noemen we ‘heksenmelk’. Hierbij kunnen ook de borstkliertjes wat opzwellen. Schrik hier niet van. Het komt van de hormonen die jij hebt doorgegeven en gaat vanzelf over.

Wennen aan de wereld

Je baby’s 1e maand staan in het teken van groeien en wennen aan de wereld om hem heen. Ook slaapt hij heel veel. Tot wel 17 uur per dag. Dat verdeelt hij in korte slaapjes van ongeveer 1,5 tot 2,5 uur; daarna wil hij direct weer een voeding. En heeft hij genoeg, dan geeft hij dit zelf aan: hij laat de tepel los of duwt met zijn tong de flessenspeen uit zijn mond en draait daarna zijn hoofd weg. In je baby’s 1e maand kan je baby wel een kilo aankomen.

Beleving

Je baby knijpt zijn handen als vuistjes samen, alleen als hij schrikt gaan ze af en toe open. Dit betekent dat je baby nog in zichzelf gekeerd is, wat heel erg normaal is voor de eerste maand. Uit een onderzoek is gebleken dat een baby de geur van zijn eigen moeder uit wel twintig moeders kan herkennen.

Ook jouw stem is vertrouwd, want die heeft hij natuurlijk al maandenlang vanuit de buik gehoord. Hoe weet je zeker of je baby goed hoort? Om daar achter te komen krijgt je baby vlak na de geboorte een gehoortest. Dat en meer over oren en horen lees je hier.

Baby’s kunnen kleuren zien, maar zien veel minder dan jij. Zeker als ze net geboren zijn. In het begin vindt hij vooral grote kleurcontrasten interessant, zoals zwart-wit. Echt scherp zien ze op deze leeftijd alleen op ongeveer twintig tot dertig cm afstand. En laat dat nou precies de afstand zijn van jouw borst of het flesje tot je gezicht.

Spelen

Echt spelen kun je nog niet in je baby’s 1e maand en aan een box vol speeltjes is hij nog niet toe. Veel te veel prikkels. Voorlopig vindt hij het genoeg om jouw gezicht te bestuderen en is fan van huid-op-huid contact. Iets waar je makkelijker aan kan voldoen met een draagdoek. Van harde geluiden schrikt je baby, maar dat betekent niet dat hij niet kan wennen aan dagelijkse geluiden zoals de stofzuiger of een dichtslaande deur. Stil door het huis sluipen als hij slaapt, is niet nodig; toen hij nog in je buik zat, was het ook niet stil om hem heen. Wat dacht je alleen al van het kloppen van je hart, dat is voor een baby zoiets als een 24/7 drumconcert.

Baby 1 maand

De informatie uit dit groeikalender-artikel is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich zijn eigen tempo en manier. Ook iedere ouder zal het ouderschap anders beleven. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per maand ongeveer kunt verwachten.

baby 6 maanden,baby 8 maanden,baby 4 maanden,baby 5 maanden,baby 7 maanden,baby 9 maanden,baby 3 maanden,baby schoenmaat,baby 6 weken,baby hoesten,baby 10 maanden,baby 10 weken,baby 8 weken,baby 7 weken,baby krampjes,baby 11 weken,baby 12 weken,baby 5 weken,baby 4 weken,baby 9 weken,baby liedjes,baby hik,baby 11 maanden,baby 3 weken,baby plus,baby op komst,baby tekenen,baby geit,baby 2 maanden,baby 14 weken,baby 13 weken,baby 15 weken,baby 16 weken,baby doorslapen,baby 6 maanden eten,baby omrollen,baby ontwikkeling,baby 2 weken,baby natura,baby deken haken,baby en koter,baby voelen,baby 20 weken,baby cavia,baby egel,baby paracetamol,baby gedichtjes,baby youtube,baby 24 weken,baby in een droomritme,baby checklist,baby 8 maanden eten,baby 7 maanden eten,baby 4 maanden eten,baby 9 maanden eten,baby paspoort,
baby vaak de hik,baby 22 weken, baby 21 weken,baby waterpokken,baby 23 weken,baby 26 weken,baby 4 maanden voeding,baby 4 maanden slapen,
baby 8 maanden slapen,baby 30 weken,baby 6 maanden koorts,baby 5 maanden slapen,baby 4 maanden verkouden,baby nieuws,baby 6 maanden brood,baby 32 weken,baby 9 maanden slapen,baby 7 maanden slapen,baby 5 maanden koorts,baby 34 weken,baby 8 maanden voeding,baby 5 maanden voeding,babyuitzetlijst hema,baby in vliegtuig,baby 5 maanden hoesten,baby 4 5 maand,baby 7 maanden wil niet slapen,baby 9 weken slapen,baby 8 maanden slaapt slecht,baby 8 pond,baby 4 maanden tandjes,baby 7 weken slapen,baby you got this,baby 7 maanden yoghurt,baby 9 maanden overgeven,baby uitslag nek,baby 5 dagen oud,baby 6 maanden slaapt veel,baby 5 maanden onrustig,baby 0 tot 3 maanden,baby xylometazoline,baby 0-1 jaar,