Uncategorized

Kraamhotel iets voor jou?

kraamhotel
Een kraamhotel kamer.

Bevallen en kraamtijd in een kraamhotel

Als je niet thuis wilt bevallen, maar ook niet in het ziekenhuis, kun je kiezen voor een kraamhotel. Hier kun je niet alleen bevallen, maar ook je kraamtijd doorbrengen.

Wat is een kraamhotel?

In een kraamhotel kun je je baby krijgen in de huiselijke sfeer van een thuisbevalling met de medische voorzieningen van een ziekenhuis. Niet voor niets wordt het ook wel een verplaatste thuisbevalling genoemd. In een kraamhotel heb je een eigen kamer en badkamer. Vaak is er daarnaast nog een gemeenschappelijke huiskamer. Kraamhotels liggen vaak vlakbij of zijn zelfs onderdeel van een ziekenhuis. Handig, want mocht het door complicaties alsnog nodig zijn om in het ziekenhuis te bevallen, dan ben je er zo. De bevalling is onder begeleiding van je eigen verloskundige.

Kraamtijd in het kraamhotel

Je kunt na de bevalling maximaal acht dagen hier verblijven. Je hebt dan 24 uur per dag een team van deskundigen tot je beschikking om je te helpen bij de zorg voor je baby. Ook vinden sommige vrouwen het prettig om een paar dagen rustig bij te kunnen komen van de bevalling in kraamhotel voordat ze weer naar huis gaan. En om hulp te hebben bij ontvangen van kraambezoek en ze te voorzien van koffie, thee en beschuit met muisjes. Partners mogen tegen een kleine vergoeding ook blijven slapen en zijn sowieso altijd welkom om bij hun vrouw en kind(eren) langs te gaan.

Medische zorg

Je kunt alleen in een kraamhotel bevallen als je geen medische indicatie hebt. Een bevalling in een kraamhotel, moet je dus eigenlijk zien als een thuisbevalling, alleen vindt het niet bij jou thuis plaats. Mochten er tijdens het bevallen in een kraamhotel medische complicaties optreden, dan zal je – net als bij een thuisbevalling – alsnog naar het ziekenhuis moeten. Vaak hoef je hiervoor niet ver te reizen, want veel kraamhotel liggen in de omgeving van een ziekenhuis. Soms zijn ze zelfs onderdeel van een ziekenhuis, zodat je zo op de verloskamer bent bij eventuele complicaties.

Waarom bevallen in een kraamhotel?

Iedereen zonder medische indicatie kan bevallen in een kraamhotel, maar waarom zou je hiervoor kiezen? Hier een aantal mogelijke redenen om je baby in een kraamhotel te krijgen.

Als je:

  • niet in het ziekenhuis wilt bevallen maar je huis niet geschikt is voor een bevalling (bijvoorbeeld een smalle trap waardoor je niet naar het ziekenhuis kunt in geval van nood).
  • thuis aan het verbouwen bent.
  • middenin een verhuizing zit.
  • 24 uur zorg nodig hebt door lichamelijke omstandigheden.
  • alleenstaande moeder bent.
  • in het buitenland woont, maar wel graag in Nederland bevalt en kraamt.
  • partner onregelmatige diensten draait of ’s avonds/’s nachts niet thuis is.
  • een bedrijf aan huis hebt en thuis daarom niet tot rust komt.

Hoe verloopt de bevalling in een kraamhotel

Als de bevalling is begonnen, bel je je verloskundige. In overleg met haar ga je op een gegeven moment naar het kraamhotel: hier krijg je je eigen kamer met badkamer toegewezen waar je zult bevallen. Je wordt tijdens de bevalling begeleid door je eigen verloskundige en een kraamverzorgende van het kraamhotel.

Na de bevalling

Als je baby eenmaal is geboren, heb je in een kraamhotel alle tijd om bij te komen. Je hoeft namelijk de komende vijf dagen (de maximale duur van 8 dagen) nergens heen. En niet alleen dat. Je krijgt ook nog eens alle hulp die je maar kunt bedenken. Er zijn allerlei hulptroepen aanwezig. Je krijgt hulp bij borstvoeding als dat nodig is en er is 24 uur per dag een kraamverzorger van het kraamhotel aanwezig om je te helpen met de zorg voor je baby (dus ook ’s nachts).

Je verloskundige komt de dagen die volgen op je bevalling bij je langs in het kraamhotel om te checken of alles goed gaat met jou en je baby. Eventueel kun je thuis ook nog wat kraamhulp krijgen, afhankelijk van hoe lang je in het kraamhotel bent gebleven.

Kosten kraaminstelling

Een verblijf in een kraaminstelling is over het algemeen niet duurder dan het thuis ontvangen van acht uur per dag aan kraamzorg. Veel verzekeraars vergoeden dit dan ook, maar check altijd van tevoren bij je eigen verzekeraar welke kosten gedekt worden en hoeveel er bijvoorbeeld van je eigen risico af gaat. Ook zal je rekening moeten houden met reistijd. Kraamhotels zijn over heel Nederland verspreid dus de kans is groot dat er een bij jullie in de buurt is, maar check dit van tevoren goed. Niet alleen jij, maar ook je verloskundige moet wel op tijd in het kraamhotel kunnen zijn als de bevalling eenmaal begint. Hier vind je een overzicht van de kraamhotels in Nederland.

Wat zijn de voor- en nadelen van een bevalling in een kraamhotel?

Een bevalling in een kraaminstelling is eigenlijk een verplaatste thuisbevalling. Uw eigen verloskundige doet de bevalling en bij medische problemen gaat u alsnog naar het ziekenhuis.

Voor adressen en informatie over het kostenaspect kunt u terecht bij uw ziektekostenverzekeraar. Meestal is daar ook bekend welke verloskundigen bevallingen doen in de kraaminrichtingen.

Het verblijf in een kraaminstelling is niet duurder dan acht uur kraamzorg thuis. Toch is inschrijving bij een kraamcentrum bij u in de buurt nodig voor het geval dat de kraaminrichting onverhoopt helemaal bezet is en u kraamzorg thuis nodig hebt.

Voordelen van een bevalling in een kraaminstelling In een aantal regio’s in Nederland zien we steeds meer kraaminrichtingen komen. Ze krijgen tegenwoordig vaak de naam kraamhotel, omdat ze de periode van bevalling en kraamzorg voor u tot een onvergetelijke gebeurtenis willen maken zonder dat u zich druk hoeft te maken over de beslommeringen thuis. Veelal zijn deze kraamhotels ondergebracht in een deel van een bestaand hotel.

U heeft 24 uur de beschikking over een gediplomeerde kraamverzorgende en uw baby ligt bij u op de kamer. De baby kan ’s nachts ook toevertrouwd worden aan de zorgen van de kraamverzorgende. In de meeste hotels kan ook de partner tegen een vergoeding overnachten; partner en kinderen kunnen er maaltijden gebruiken. De vrouw krijgt hier gegarandeerde rust, iets wat thuis niet altijd te realiseren is.

Nadelen van een bevalling in een kraaminstelling Bij drukte kan het voorkomen dat de verloskamers bezet zijn en u toch gebruik moet maken van het kraamcentrum in uw regio voor kraamzorg thuis.

Het kan ook zijn dat uw verloskundige te ver weg woont om in het kraamhotel de bevalling te doen.

En natuurlijk geldt voor een bevalling in een kraamhotel hetzelfde als voor een bevalling thuis: in onvoorziene omstandigheden voor, tijdens of na de bevalling moet u alsnog naar een ziekenhuis.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: