Kraamverzorgende

Thuisbevalling.

Thuisbevalling kan alleen indien de kamer/ruimte waar je bevalt makkelijk te bereiken is voor een brancard van de ambulance. Hier wordt zorgvuldig naar gekeken bij de intake van de kraamzorg. Soms nemen ‘we’ het risico dat we een probleemloze bevalling verwachten en besluiten we het toch te proberen. In vele gevallen (zeker bij het eerste kindje of een eerdere risico bevalling) gaan we dit risico niet nemen. Het kan namelijk echt goed verkeerd gaan! Ook al denk je vooraf; wat kan mij nu gebeuren! Het hoeft echt niet aan jou te liggen. Soms raakt de placenta niet los na een voorspoedige bevalling en moet je alsnog naar het ziekenhuis om deze te laten verwijderen. Het kán gebeuren, hoeft zeker niet!

Veelal is je partner en eventuele familie aanwezig bij de bevalling. Ook is de verloskundige er met een kraamverzorgende. De rol van de kraamverzorgende bij een bevalling is van enorme waarde voor de verloskundige. Later zal ik dieper ingaan op de rol van de kraamverzorgende tijdens de bevalling.

Bij een thuisbevalling dien je een aantal dingen te hebben. Hierdoor grijpen we niet mis tijdens de bevalling. Veelal hebben de meeste dit allemaal al in huis hoor! Maar bijvoorbeeld een 2e emmer is niet voor iedereen gebruikelijk

Checklist – Thuisbevalling Je wilt thuis bevallen. Goed idee, maar wat heb je er allemaal voor nodig? Misschien heb je zelf al een aardig idee van alle benodigdheden en misschien heb je geen flauw benul. Het maakt niet uit, wij hebben alvast een overzicht voor je gemaakt zodat je kunt kijken of je ‘thuisbevallingspakket’ compleet is.

  • Bed verhogers (steunen of kratten)
  • Vuilniszakken
  • 2 emmers
  • een po (meestal heeft je kraambureau er 1 of die weten wel een adres in de buurt)
  • Schoon beddengoed
  • Handdoeken
  • Washandjes

De overige dingen die je nodig hebt zitten in een kraampakket

Wat zijn de voor- en nadelen van een thuisbevalling?

Om u te helpen bij het maken van een bij u en uw partner passende keuze worden de voor- en nadelen van een thuis- en een ziekenhuisbevalling op een rijtje gezet.

Voordelen van een thuisbevalling Veel vrouwen voelen zich thuis het beste op hun gemak. Het opvangen van de ontsluitingweeën gaat thuis makkelijker. U kunt zich vrij bewegen, de houding aannemen die u het fijnste vindt en doen waar u zin in heeft. Het is thuis gemakkelijker om onder de douche of in bad te gaan.

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die thuis bevallen, minder vaak tijdens de bevalling naar de gynaecoloog verwezen worden. Dat wil zeggen dat thuis het natuurlijke geboorteproces langer wordt afgewacht. Ingrijpen door middel van bijvoorbeeld een zuignap gebeurt thuis niet. Daarnaast wordt ook minder snel een knip gezet, waardoor u minder kans heeft op overmatig bloedverlies.

Het feit dat er meer tijd en rust is om de geboorte natuurlijk te laten verlopen, verkleint de kans op complicaties. Hoe minder er tijdens de bevalling wordt ingegrepen, hoe beter de baarmoeder na de bevalling reageert. Zo kan de baarmoeder beter samentrekken om het bloedverlies zo gering mogelijk te laten zijn.

Tijdens een thuisbevalling wordt minder vaak medicatie gegeven. Bij een normale, goed verlopende bevalling is medicatie niet of nauwelijks nodig. Uit onderzoek is gebleken dat een thuisbevalling geen nadelige gevolgen heeft voor het kind.

Nadelen van een thuisbevalling Bij een normale bevalling komen er weinig problemen voor, maar als die er wel zijn duurt het even voordat u in het ziekenhuis bent. Het kan dan gebeuren dat u tijdens het persen nog naar het ziekenhuis moet.

Het kan ook voorkomen dat u na de geboorte van uw kind alsnog naar het ziekenhuis moet, bijvoorbeeld als de nageboorte niet vlot wil komen. Of als er sprake is van te veel bloedverlies.

In het algemeen is bij een thuisbevalling minder snel specialistische hulp bij complicaties aanwezig.

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: