Kraamverzorgende

Tijdens de zwangerschap

Vele new-be mommy’s zijn ontzettend blij met het feit dat er kraamzorg is in ons land. De eerste dagen is het voor alle mama’s echt onwennig. Daar waar je de bevalling hebt gehad.. begint een nieuw leven met veel onzekerheden en zorgen. Niet te vergeten…. al het moois wat daarbij komt kijken…

In mei 2018 ben ik afgestudeerd als kraamverzorgende. Een echt fantastisch, mooi beroep! Hieronder een aantal dingen die ik meegeef in de kraamweek bij ‘pas geboren’ ouders.

1. Als we kijken naar onze kindjes die geboren worden bij een 38-40 weken zwangerschap zijn er een aantal opmerkelijke dingen Ze hebben geen tanden…

Het feit dat kinderen zonder tanden geboren worden betekend dit natuurlijk dat zij niet in staat zijn om zelf te kunnen eten. Wij hebben hun voeding voor onze baby altijd bij ons. Middels borst óf fles! Uiteraard geven zij aan dat ze graag willen eten middels het openzetten van hun keel! Maar deze manier van communiceren is nogal lastig want dit kan nog vele dingen betekenen.. Voor vragen over flesvoeding of borstvoeding kun je altijd terecht bij je kraambureau. Zij zullen je ook ná de bevalling proberen te helpen. Bij problemen met borstvoeding; voelt niet goed, je hebt na een aantal weken nog steeds enorm pijn bijvoorbeeld. Raadpleeg een IBCLC geschoolde lactatiekundige. Echt, het is het geld waard! (veel zorgverzekeringen dekken deze kosten ook)

2. Dan komen we direct op het volgende punt uit.. Het communiceren! Dat is nogal een dingetje.. Baby’s van een aantal dagen oud huilen vooral om duidelijk te maken dat er iets niet goed zit.. Ligt het aan ons?? Nee zeker niet, jullie moeten beide leren om elkaar te begrijpen.

Baby’s vanaf de geboorte kunnen wél communiceren. Alleen weten wij niet altijd hoe. Deze geluiden zijn een gevolg van een reflex van het lichaampje van je baby bij een gebeurtenis. Het wordt ook wel de Dunstan Babytaal genoemd.

Hierboven zie je een filmpje van Kim Lian van der Meij. Zij heeft een interview met Brechje Hamelynck op de negen maanden beurs waarin kort wordt uitgelegd wat de Dunstan Babytaal inhoud en waarvoor het best handig is om dit in je zwangerschap al te gaan leren.

In heel Nederland worden deze workshops gegeven. Een aantal zal ik hieronder voor je opsommen en kun je kijken of het je wat lijkt! Als ik het eerder kende had het me denk ik een hoop frustratie gescheeld. Want ook ík dacht dat ik het ‘allemaal’ niet goed deed…

  1. Birth and Balance – Voorburg (ZH)
  2. Babytaal.nl – Door heel Nederland
  3. Kraamzus – Kraamzorg door heel Nederland

3. Waar ik ook zeker over vertel in de kraamweek is het belang van de binding tussen ouders en baby.

De binding start al het moment dat je baby vanuit de buik óp je buik wordt gelegd. De lach en de traan combineren zich in dit moment van geluk en blijdschap! Want ja!! Dit hebben jullie ‘ff’ geflikt samen! In de kraamweek wordt er gevoed, een flesje of de borst. Over het algemeen starten álle moeders met borstvoeding. Voeden is een momentje tussen ouder en kind. Hierbij is de baby dichtbij de ouder. Ouders praten tegen hun kindje en maken oogcontact, een absolute must voor de binding. Veelal leer ik de ouders ook in de kraamweek te leren dragen met een draagdoek. Ik zeg oprecht dat dit een onmisbaar item is bij het krijgen van een baby. Je hebt je handen vrij (want we zijn allemaal zó druk tegenwoordig!) en je kindje voelt zich veilig, dichtbij zijn ouder met het hoofdje bij het kloppende hart. Niet alleen deze aspecten zijn belangrijk voor de binding hoor! Er zijn zoveel dingen die er nog bij komen kijken. Badderen, aankleden, knuffelen en gewoon wandelen! Veel doen als gezin helpt voor een hechte band!

4. Kraamzorg weg 😮

De kraamzorg werkt 8 tot 10 dagen bij jullie, in ernstige gevallen korter of langer. Maar de laatste dag is geslagen. Veelal hebben wij een week intens met jullie beleefd en meegeleefd in alle lachen, tranen en poepluiers… maar het einde is in zicht. De laatste dag zie ik dat eigenlijk alle ouders er klaar voor zijn om als gezin verder te gaan zonder mij als kraamverzorgenden. Met de ene hou ik contact via media en de ander zwaaien me uit en herpakken zich in het leven. Voor beide is het vaak wennen en krijg ik na een tijdje een berichtje om te laten weten dat het allemaal goed gaat en zij blij zijn geweest met alles wat ik ze heb geleerd in de kraamweek. Geeft me een goed gevoel! Ik doe dit echt met hart en ziel!

Veelal hebben ouders nog wat vraagjes na de kraamweek en voordat het consultatiebureau echt contact heeft gehad met het gezin. Sommige kiezen ervoor om niet naar het consultatiebureau te gaan. Dit is en blijft een keuze van de ouders. Je wordt er niet door gestraft en je krijgt geen kinderbescherming op je dak, iets wat vele ouders denken dat een verplicht iets is.

In de overbruggende periode tussen het CB en de kraamverzorgende zitten ouders met nogal wat vragen, baby blijft huilen, baby’s luier is elke keer doorweekt of een -hoe zat het ook alweer met dit of dat-. Vragen waarmee ze bij mij vaak nog even terecht kwamen! Heerlijk om toch nog even iets voor het gezin te kunnen betekenen. Daarnaast zeg ik ook altijd; we spreken elkaar heus nog wel want met vragen kun je me altijd benaderen!

Óok kun je tot 6 weken na je bevalling met eigen klachten of lichaamsproblemen terecht bij je verloskundige. Medische vragen over de baby is veelal toch alweer de huisarts en als je denkt dat het ‘gewoon een stomme vraag is’… Stel hem! Want echt; wij zijn er om jullie te helpen! Kraambureau kun je ook altijd nog even bellen met een vastgelopen situatie!

Lieve papa en mama….

Liefste mama en papa,

Bewaar deze brief alsjeblieft op een veilige plaats, zodat je hem opnieuw kan lezen wanneer je verdrietig bent of door een moeilijke periode gaat.

Verwacht niet te veel van mij als pasgeboren baby en verwacht niet te veel van jullie zelf als ouders. Geef ons allebei zes weken de tijd om aan elkaar te wennen. Zes weken om te groeien, te ontwikkelen, groter te worden, stabieler en meer voorspelbaar te worden. Zes weken voor jullie om te rusten en je lichaam de kans te geven om te herstellen.

Geef me alsjeblieft te eten wanneer ik honger heb. In de baarmoeder heb ik nooit honger gekend. Klokken en tijd betekenen nog niks voor mij.

Houd me alsjeblieft vast. Knuffel me, kus me en raak me aan. Ik heb het altijd zo gezellig gehad in de baarmoeder en ik ben nog nooit alleen geweest.

Vergeef me alsjeblieft als ik veel huil. Ik ben niet gekomen om het jullie lastig te maken, maar de enige manier waarop ik kan vertellen dat ik niet blij ben, is door te huilen. Blijf bij me en naarmate ik ouder word, zal ik steeds minder huilen.

Neem alsjeblieft de tijd om te ontdekken wie ik ben. Hoeveel ik verschil van jullie en hoeveel ik jullie te bieden heb. Kijk goed naar me en ik zal je laten zien wat mij troost, rustig en blij maakt.

Onthoud alsjeblieft dat ik wel tegen een stootje kan. Ik kan er best tegen als je per ongeluk foutjes maakt met mij. Als je ze met liefde maakt, kan mij niks ergs overkomen.

Wees alsjeblieft niet teleurgesteld als ik niet de perfecte baby ben. Wees ook niet teleurgesteld als jullie niet de perfecte ouders zijn.

Zorg alsjeblieft goed voor jezelf. Eet gezond, rust veel en beweeg genoeg, zodat je genoeg geduld en energie hebt om voor mij te zorgen.

Zorg alsjeblieft goed voor jullie relatie met elkaar. Want wat als er geen gezin meer voor mij is…

Houd ook het grote plaatje in gedachten. Ik ben maar korte tijd zo klein, ook al lijkt het voor jullie nu een eeuwigheid. Ik mag jullie leven misschien overhoop gegooid hebben, maar onthoud dat alles binnenkort weer normaal zal voelen.

Geniet van mij! Ik zal nooit meer zo klein zijn!

Bron: Ouders van nu.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: