Uncategorized

Eerlijkheid duurt het langst… Negatieve mensen, niet nodig…..

Waar ik de laatste jaren tegen aan ben gelopen is de oneerlijkheid van de mensen om je heen.. naar mijn idee is de gezegde: eerlijkheid duurt het langst.

afstand van nagatieve dingen

 

Gelukkig denken Bas en ik hetzelfde over openheid en eerlijkheid en elkaar in elkaars waarde laten.. dit betekent dan ook dat de ander wel eens dingen doet waar ik/hij het niet helemaal mee eens is.. maar, (zoals wij denken) hij/zij zal het even nodig hebben…..

Ik merk veelal om mij heen dat mensen dingen wel denken maar ze niet durven uit te spreken.. bijvoorbeeld dat elke ouder wel eens het allemaal even zat is omtrent niet altijd eerlijk...zijn/haar kind(eren)… Lastig, ook voor mensen in je omgeving die om welke reden dan ook bijvoorbeeld niet zwanger kunnen worden of nog niet de juiste partner hebben gevonden. Bij dezen mensen mag je absoluut niet laten merken dat het hebben van kinderen dus soms echt wel mega zwaar is hoor! Wauw, hoe hypocriet is dat eigenlijk.. en hoe onnozel dat wij dat om die reden dan (zelfs tegen hele goeden vrienden) niet durven uit te spreken.

 

pijnZo ook, het plannen van onze bruiloft.. naja, eigenlijk al het aankondigen ervan… Er zijn werkelijk maar 2 (van de ?!? 30 ofzo) van de mensen die voor ons belangrijk zijn die ons daadwerkelijk gefeliciteerd hebben. Eigenlijk te gek voor woorden, maar dit komt wel door mijn eigen verwachtingen en zoals ik zelf in het leven sta. Een vriendin van mij zei ook; Ja, heej je hoeft toch niet jaren samen te zijn om te gaan trouwen! Als jullie dit willen dan f*ck de rest! Mede hierdoor voelde ik me beter over ons voorgenomen huwelijk en ga ik gewoon lekker verder met plannen, wat een ander ook zegt, denkt en vindt…

 

Wat ik nu aan het proberen ben is omgaan met die negatieve mensen….

Als eerste bepaal ik of iemand negatief is…

  • Ziet hij of zij overal beperkingen en problemen?
  • Ligt de schuld altijd bij anderen/
  • Doet hij of zij zelf weinig om het op te lossen?

Het gaat erom dat hij of zij er eigenlijk nooit iets aan kan doen en ze altijd de schuld bij de ander leggen.. zij luisteren nooit!

Een nadenkertje:

Onontwikkelde mensen praten voornamelijk over andere mensen.
Doorsnee mensen praten over gebeurtenissen.

Ontwikkelde mensen praten over ideeën.

Vergis je niet, we hebben natuurlijk allemaal wel eens een ‘off-day’.. (naja, ik niet natuurlijk, altijd het zonnetje in huis 😉 ) Maar het is hoe je met je negatieve-ik omgaat. Doe je er wat aan, dan heb je niet zoveel tijd om te gaan zitten klagen… Doe je er niets aan, klaag je over jezelf, mensen en dingen om je heen en heb je ook geen tijd om naar de meningen en oplossingen van anderen te luisteren.. Hierdoor blijf je echter negatief en lukt het je niet makkelijk om de leuke dingen in het leven te gaan zien..

Is iemand negatief en ben je er mee in gesprek geraakt?

We worden het allemaal zat, dat gezeik, geklaag en gesteun over alles wat er niet goed is aan hun leven! Gets, als ik er aan denk alleen al..

Wat ik toch altijd probeer is het gesprek naar een ander onderwerp te leiden… over de markt van vorige week, of het komende zomer weer.. Weet ik veel, geef je klep een gooi! En wie weet helpt het en komt er in elk geval voor jou nog een super leuk gesprek uit voort tijdens die peuk en eigenlijk veels te sterke bak koffie 😉

We kunnen ook proberen om diegene er mee te confronteren..

“Het valt me op dat je erg negatief bent. Zullen we een leuker onderwerp kiezen?”
“Ik begrijp dat je dat niet leuk vindt. Wat ga je er nu precies aan doen?”
“Hoe kun je ook de positieve kant hiervan inzien?”

Ik probeer zelf altijd subtiele hints te geven in zo’n gesprek maar ook ik heb een grens.. en als het dan met die subtiele hints niet lijkt aan te komen dan zeg ik ook gewoon dat ik geen zin heb om met diegene er over te praten als het alleen maar zo ontzettend negatief eindigt.. Dan is het aan hun de keuze of ze door gaan met het gesprek op een leukere manier of dat het toch niet positiever kan…

Dan hebben we altijd nog een optie over….

Het kost wel een hoop energie altijd om met iemand te praten over negatieve dingen, vaak wordt het een rommelig gesprek en lijkt er geen einde aan te komen…

Houd je gespreksstof beperkt…

Als je aan het praten bent en iemand dwaalt weer af met negativiteit, draai het gesprek weer terug, herinner diegene waar jullie net over praatten.. Soms werkt dit wel, dan kun je nog even verder kletsen..

Soms hebben we er ook allemaal geen zin meer in… het kost zoveel energie en de ander lijkt maar niet positiever in jullie gesprek te komen… Dan moet je bedenken of het wel zin heeft..

 

Haal jij hier nog iets uit..

Kijk, uiteindelijk praat je met iemand om diegene te helpen.. Daar krijgen we een goed gevoel van.. (hypocriet weer heh 😉 ) maar natuurlijk ook omdat we zelf een leuk gesprek willen om de tijd even te doden (ofzo?)

Dus ook als je er gewoon geen energie voor hebt, dan kun je dit aangeven.. (komen we weer terug op je eigen eerlijkheid!) Wees eerlijk, ook naar je gesprekspartner toe. Alleen dan kom je er hoe dan ook met een beter gevoel vanaf.

Zonsondergang

En soms… moet je voor jezelf bepalen of je deze mensen nog eens in je leven wilt hebben… ikzelf kan slecht met negatieve mensen omgaan, ik vind het moeilijk om de gesprekken continu om te draaien naar een leuk onderwerp. Hier loop ik zelf echt nog wel een mee te leuren…. hoe pak ik het aan.. of; wil ik dit nog wel in mijn leven… Ik hou een grote schoonmaak in mijn leven… Mijn treintje passeert elke dag meerdere stationnetjes waar mensen in mijn treintje stappen en er ook weer schaamteloos uit worden geschopt of besluiten zelf uit te stappen… Geen probleem! Maar ik wil openheid, eerlijkheid en vooral geen gezeik in mijn leven.. en zolang iedereen om mij heen eerlijk is tegen mij.. Hoe pijnlijk deze woorden soms ook kunnen zijn.. mijn respect krijg je als je eerlijk tegen mij kan zijn… Anders houdt het soms helaas op en heb jij jou laatste stationnetje gehad…

Een mooi verhaal over “De trein van het leven

Het leven is als een treinreis. Mensen stappen op en mensen stappen af. Er zijn haltes met een gelukkig weerzien, en haltes met een droevig afscheid. Als we geboren worden stappen we op de trein en ontmoeten onze ouders. En we denken dat ze de hele reis bij ons zullen blijven. De realiteit is echter anders. Ze stappen uit op een station. Ze laten ons achter in de trein, zonder hun gezelschap, liefde en genegenheid.

Maar er stappen andere mensen in. Mensen die tijdens de verdere reis voor ons heel belangrijk zullen zijn. Het zijn onze broers en zussen, onze vrienden en al de andere mooie mensen die van ons houden. Voor sommigen is de reis een leuke uitstap. Voor anderen is het een vervelende reis met zware bagage. Anderen staan klaar om te helpen.

Sommigen laten naar het uitstappen een grote leegte achter. Herinneringen zijn alles wat ons rest. Anderen stappen in en onmiddellijk weer uit en geven ons enkel de tijd om hen slechts vluchtig te kennen. Soms zijn we verrast dat bepaalde medereizigers waarvan we houden in een ander rijtuig gaan zitten en ons verder alleen laten reizen. Natuurlijk houdt niemand ons tegen om hen in het andere rijtuig te gaan opzoeken. Soms kunnen we echter niet naast hen gaan zitten, als die plaats al is ingenomen. Dat is niet erg, zo is de reis nu eenmaal: vol dromen en verrassingen, vol ontmoetingen en afscheid nemen, mee- en tegenvallers.

Maar er is geen terugreis. Laat ons de reis zo aangenaam mogelijk maken. Laten we proberen onze reisgenoten te begrijpen, en laten we zoeken naar de mooiste kanten van elk van hen. Weet dat er op elk moment van de reis één van onze reisgezellen ons begrip nodig kan hebben. Ook wij kunnen op een bepaald moment behoefte hebben aan iemand die ons begrijpt. Het grote mysterie van de reis is dat we niet weten wanneer we moeten uitstappen.

We weten ook niet wanneer onze reisgezellen uitstappen. Zelfs niet degene die naast ons zit. Afscheid nemen van alle mensen die je ontmoet kan pijnlijk zijn. Vrienden, laat ons er een mooie reis van maken! Droom van de bestemming. Geniet van de fascinerende reis en je medereizigers en zie de schoonheid van het nu. Versuf niet door de cadans van de trein. Ben alert en laat anderen in levenskracht delen. Laat ons ervoor zorgen dat we mooie herinneringen achterlaten op het moment dat we uitstappen.

 

de-trein-van-het-leven

 

Oneerlijkheid en negatieve mensen, hoe ga jij er mee om in het dagelijks leven. Hou je deze dingen op afstand? Laat je het gewoon toe? Ik ben erg nieuwsgierig naar jou reactie, dan kan ik dat in mijn volgende blog terug laten komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: